L’Estany de Banyoles

  • Paratge pintoresc declarat el 1951
  • 1992 la Generalitat de Catalunya el va incloure dins del Pla d’espais d’interès natural (PEIN)
  • El 2003 va ser inclòs en la Llista Ramsar de Zones Humides d’Importància Internacional
  • Classificació d’espais naturals

L’Estany és el principal signe d’identitat de la ciutat de Banyoles, d’origen tectònic i càrstic i es va formar en època quaternària (fa 250.000 anys). El primer Estany de Banyoles tenia una extensió molt superior a l’actual, inundant tota la seva zona de ponent entre sis i vuit metres per sobre el nivell actual.

L’estany de Banyoles és el llac més gran de Catalunya. El seu funcionament hidrogeològic és certament singular, ja que es nodreix majoritàriament d’aigua subterrània provinent de les muntanyes calcàries de l’Alta Garrotxa. No obstant això, l’espai natural de l’estany no es redueix únicament a la làmina d’aigua sinó que inclou també la conca de recepció de les aigües superficials i altres estanyols més petits dispersos en diferents municipis de la comarca del Pla de l’Estany.

Juntament amb la seva conca són considerats com el conjunt càrstic més extens de la península ibèrica i un espai únic d’un gran valor geològic, ecològic, paisatgístic i cultural.

Juntament amb la seva conca són considerats com el conjunt càrstic més extens de la península ibèrica i un espai únic d’un gran valor geològic, ecològic, paisatgístic i cultural.

pobles.banyoles (4)

A la vora de l’Estany, entre el paratge dels Desmais i la Caseta de Fusta, hi ha, a la riba i dins l’aigua, unes construccions emblemàtiques: són les pesqueres.

pobles.banyoles (1)

Les pesqueres de l’Estany de Banyoles són unes petites construccions aixecades a la riba est de l’Estany, a la banda de ciutat. Totes elles, 20 en total, reben un nom particular. La seva construcció va iniciar-se a mitjan del segle XIX i es va allargar fins a l’any 1931, quan l’Ajuntament va prohibir-ne l’edificació de noves.

pobles.banyoles (3)

patrimoni.poblatbanyoles (3)

En un dels marges de l’estany de Banyoles lolalitzareu el poblat neolític de la Draga, excepcional que per la seva conservació en un medi aquàtic.

pobles.banyoles (7)

I a la riba occident, l’església de Santa Maria de Porqueres, romànica i documentada del 906, quan estava sota la possessió del monestir de Sant Joan de les Abadesses. Posteriorment passà a formar part del monestir de Sant Esteve de Banyoles.

LA MEVA: una caminada o en bicibleta per tot el perímetre de l’estany, o bé, embarcar i descobrir aquest paratge natural, són un dels grans  plaers de la teva visita a Banyoles. 

FITXA TÈCNICA

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s