Agullana

Agullana és un municipi de la comarca de l’Alt Empordà, a les Comarques Gironines, Catalunya. Forma part del Consorci Salines Bassegoda.

Agullana es citat per primera vegada l’any 1019 amb el nom d’ Aguliana. Té agregat el lloc de l’Estrada, nom que li vé perquè hi passava la Via Augusta.

El territori del municipi d’Agullana ja era habitat a la prehistòria. N’és reflex la presència de quatre monuments megalítics, dos dòlmens, dos menhirs i la necròpoli de can Bec de Baix, que pertany a la cultura dels camps d’urnes i està datada entre els segles IX i VII aC

El modernisme hi arriba a l’inici del segle XX i es tradueix en unes quantes obres d’ús particular: el xalet dels Gomis –avui Parellada-, can Vidal, ca l’Estela, i un seguit d’obres de tipus social: el Grup Escolar, l’asil Gomis i el cafè La Concòrdia.

Agullana fou un important centre de la indústria del suro, sembla que fou la primera població on, pels vols de 1750, es començà a treballar el suro i a principis del segle XX hi havien fins a quaranta fàbriques dedicades.

L’església de Santa Maria és un edifici de finals del segle XII o començaments del XIII. L’esveltesa de la volta, les proporcions, l’estil i l’estructura dels capitells del portal són elements representatius de l’etapa final de l’art romànic a Catalunya. És un temple d’una sola nau, amb una volta lleugerament apuntada en una sola peça. L’absis semicircular, amb volta en forma d’ametlla, s’obre a la nau en un doble plec. Fan el paper de transsepte dues capelles laterals amb cintres en volta.

LA MEVA: l’església de Santa Maria el més important. Població arregladeta en el seu nucli històric. 

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització