Ajuntament de Girona

L’edifici de l’Ajuntament de la ciutat, situat a la plaça del Vi, és un edifici que, al llarg del temps, ha sofert nombroses transformacions i adaptacions a partir de ser documentat com a consell municipal des del segle XIII.

capital.girona10

Els elements arquitectònics més destacables en són la façana principal, la porta dovellada que dóna accés a la sala de sessions i la del Teatre Municipal, que va ser construït el 1860.

Les actuals dependències de l’Ajuntament ocupen també l’edifici annex, l’anomenat antic café Vila, on hi havia hagut més remotament la Taula de Canvi de la ciutat, erigida per concessió de la reina Mara de Castella, com a lloctinent del rei Alfons el Magnànim, l’any 1443.

ajuntmaent2

ajuntament4

El 1493 es va construir en aquest edifici una capella dedicada a Sant Miquel, que des de 1756 estava adornada amb un retaule, fins que el 1859 la volta de la capella es va ensorrar i va ser suprimida.

ajuntament8

ajuntament9

Amb la seva desaparició es va endur una bona part de la faràndula gironina (drac, dracolí, nans, etc), que sortien a les festivitats, processons i desfilades, ciutadanes i religioses, com ara la festa del Corpus.

ajuntaent5

El campanar en el que ara hi han instal·lades les campanes del rellotge de l’Ajuntament és un record d’aquella capella, campanar en el que hi havia una campana anomenada Miquela, que el 1813 es va trencar mentre repicava per Napoleó; era l’època de la Girona francesa.

ajuntmaent6

ajuntament3

ajuntament7

Renovada el 1816 sota el regnat de Ferran VII, el 1832 es va tornar a trencar i va ser substituída per les dues campanes de rellotge actuals, la de les hores i la dels quarts. Com a campanes cíviques que són, marquen el pas del temps tocant cada quart d’hora.

LA MEVA:bonic ajuntament.

FITXA TÈCNICA