Alp de la Cerdanya

Alp és un municipi de la comarca de la Cerdanya, connectada amb el Ripollés per la Collada de Toses.

Pel que fa al municipi, Alp existia al segle IX com a parròquia del Bisbat d’Urgell, però és al segle XIV quan tenim notícies que les terres van ser repartides entre els barons d’Urtx, els vescomtes de Castellbó i el rei. Després de canviar de mans varies vegades durant el mateix segle, les terres quedaren en mans d’un particular. Al segle XIX, Alp passà a formar part de la vegueria de Puigcerdà.

De l’església del segle ix no queden més que les referències. L’actual església parroquial de Sant Pere, datada del segle XII, mostra al gruix dels seus murs la necessària fortificació que degueren suposar les escomeses occitanes de l’època.

La Torre de Riu, vora la riba del riu d’Alp, és una antiga torre fortificada que modernament s’ha vist convertida en castell neogòtic de ressons romàntics. Al costat de la Torre hi ha una capella dedicada a la Divina Pastora.

La Font de la Mare de Déu de la Guia : Situada al casc antic d’Alp a la plaça de la font. Conjunt arquitectònic on hi trobem a més de la font, una imatge de la mare de Déu de la guia i un safareig públic que antigament a més d’ésser a on s’hi anava a recollir l’aigua diàriament s’hi rentava la roba. Conjuntament hi ha un abeurador de bestiar.

LA MEVA: un creixement desmesurat de zones residencials. Població turística molt influenciada per la proximitat de les seves pistes d’esquí.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s