Altafulla

L’estructura urbana medieval es pot seguir a través del nucli urbà antic, conegut com la Vila Closa, un nom que respon a la vila tancada per una muralla medieval, de la qual es conserva un tram, dues torres i tres portals, actualment reformats, que hi donaven accés.

La posició elevada de la localitat significava un cert desplaçament respecte de l’hàbitat romà o tardoromà de la vil•la romana dels Munts, a la vora de la Mediterrània, i donava més protecció respecte de la costa. Gràcies a aquesta situació, la fortalesa esdevenia dominadora de l’entorn, i, paral•lelament, la Via Augusta es convertia en la gran artèria de comunicació del territori.

Aquest indret està marcat pels carrers amb pendent o amb certes curiositats, com ara el passatge de Santa Teresa o l’església parroquial de Sant Martí.

Tot aquest conjunt medieval, amb façanes de cases senyorials edificades al segle XVIII, juntament amb les seves places, donen a l’indret tranquil•litat i l’elegància que han fet que aquesta localitat mereixi el nomenament de bé d’interès nacional, i que hagi estat declarada conjunt historicoartístic per la Generalitat el 1998.

El castell d’Altafulla encara ofereix, en el dia d’avui, una posició privilegiada i preeminent, fidel a les condicions de l’ocupació feudal del segle XI, com si hagués nascut de la mateixa roca on ara hi descansa. L’edifici, de planta triangular, gira entorn d’un pati interior, que originalment va funcionar com a torre, al qual es van afegir altres estructures posteriors. La construcció conserva l’aparença de fortificació i es troba flanquejada per diverses torres amb merlets i una porta dentelada, uns elements que recorden certa funcionalitat militar.

El perímetre medieval del recinte emmurallat que envoltava el castell d’Altafulla va ser superat amb el creixement urbanístic dels segles XVII i XVIII de l’actual Vila Closa, quan el poble es va expandir cap al mar.

LA MEVA: si voleu un consell, una visita a la vil.la romana dels Munts, un passeig per la platja i perdre’s pels carrers d’Altafulla, el resultat serà molt satisfactori. 

GALERIA FOTOGRAFICA

localització

+Tarragonès

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s