Andorra la Vella

Andorra la Vella és la capital del Principat d’Andorra i forma una de les set parròquies en què es divideix el país. Amb una superfície de 12 km² i una població de 22.256 habitants el 2015, és la parròquia més petita i la més poblada alhora.

andorralavella6_phixr

andorralavella7_phixr

Està situada a la confluència dels rius Valira del Nord i Valira d’Orient, on formen la Valira, i es troba a 1.013 m d’altitud. Forma una aglomeració urbana d’uns 40.000 habitants amb la població d’Escaldes-Engordany.

andorralavella3_phixr

andorra33

andorralavella2_phixr

andorralavella15_phixr

andoralavella16_phixr

andorralavella16_phixr

andorra41

La indústria principal és el turisme, tot i que també hi destaquen el comerç i els rendiments que deixa el capital estranger que s’allotja a les seves oficines bancàries, ja que Andorra és un país amb impostos molt més baixos que el seu entorn. S’hi produeixen mobles, tabac i conyac.

andorralavella10_phixr

andorralavella8_phixr
L’edifici més emblemàtic de la ciutat és la Casa de la Vall, casa forta del segle XVI que és la seu del Consell General (el Parlament andorrà) des del 1702.

andorralavella14_phixr

andorralavella2_phixr (1)

andorralavella1_phixr (1)

L’església parroquial està dedicada a Sant Esteve màrtir, i conserva l’absis i el campanar romànics del segle XI.

andorra34

Santa Coloma

Al sud de la ciutat hi ha la interessant església romànica de Santa Coloma, de campanar circular. Aquesta parròquia està formada per dos nuclis urbans, que a l’origen estaven separats. Engordany, el nucli més antic, ja que va ser habitat en el segle I A. de C., poblat principalment per ramaders i pagesos.

Parròquia d’Escaldes-Engordany/