La vila d’Arbeca, a la comarca de les Garrigues, està situada al peu d’un turó en el cim del qual s’hi troben les restes de l’antic i poderós Castell dels Ducs de Cardona, que té el seu origen en una fortalesa àrab conquerida vers la meitat del segle XII. La població s’anà construint arrecerant-se al seu entorn i particularment a la vessant del migdia, per copsar millor l’alegria de la llum del sol i la seva escalfor.
El temple parroquial de St. Jaume el Major, es va consagrar l’any 1686, està rodejat de carrers estrets i silenciosos, de places porticades i de cases edificades amb pedres ennoblides pel pas dels anys.
El municipi d’Arbeca compta amb un bon nombre de recursos turístics ateses les seves dimensions demogràfiques i d’extensió territorial. El patrimoni és ric i, a grans trets, es pot dividir en diferents temàtiques:
Prehistòrics (ibers): poblat ibèric els Vilars
La Fortalesa dels Vilars d’Arbeca (775 aC – 325 aC) està situada en una zona de plana, a uns 4 km d’Arbeca (les Garrigues). Construïda fa 2.800 anys, és única al món ibèric català. Les seves característiques defensives la feien inexpugnable, i el seu valor històric i arqueològic la feren mereixedora de la declaració de Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 1998.
Medieval (moriscos, cristians): Castell Palau, església parroquial de Sant Jaume, Castellots, capella de Sant Miquel de les Borgetes, ermita de Santa Caterina.
Les primeres notícies que tenim del Castell d’Arbeca són de l’any 1158, quan el vescomte Ramon Folch de Cardona fa escriptura d’enfeudació a un cavaller anomenat Ramon de Santa-Fe, del dècim d’Arbeca i de l’aigua que baixava de Maldà i feia cap a Arbeca (riu Corb).
Modernista: Ajuntament, molí d’oli cooperatiu.
Patrimoni de l’aigua (secà, regadiu): canal d’Urgell, molins fariners, séquies, font de la Juliana, mina del Comellar i gastronòmics (productes artesans, plats i dolços típics): oli, fruita seca, mel, vi, cassola de tros, orelletes.
LA MEVA: molt interessant població amb molt patrimoni i sobretot cal comprar un bon oli d’oliva.