Bagà

La Vila de Bagà es troba situada en el Pirineu, a l’extrem nord de l’Alt Berguedà, al límit de la província de Barcelona a 786 metres d’altitud.

L’actual vila de Bagà va ser fundada l’any 1233 pels senyors de Pinós, com a vila franca, formant illes de cases completament regulars a la falda del seu castell (palau). Les pedres del poble antic, situat més al nord, van ser utilitzades per a bastir el nou. Gràcies al comerç puixant de la baixa edat mitjana, la vila es va veure afavorida per un esplendor que quedà reflectit en la majoria de les seves construccions.

Sant Esteve de Bagà, és un bell exemple de transició de l’art romànic al gòtic que es va acabar de construir l’any 1339. L’edifici és de tres naus cobert amb volta de canó apuntada al centre i voltes d’aresta a les naus laterals. Destaca la portalada gòtica esculpida que és l’exemple més important del gòtic a la comarca.

El Palau dels Pinós, era el centre senyorial de la vila , i es troba al capdemunt d’ aquesta. Actualment acull el CMC –Centre Medieval i dels Càtars- i l’Oficina de Turisme.

El nucli urbà de la vila es diferencia clarament la part antiga de la població, construïda sota el Palau dels Pinós i resguardada per les antigues muralles. Destaca per la seva bellesa la Plaça Galceran de Pinós, plaça porxada amb edificis de notable antiguitat i tot el conjunt del nucli antic medieval.

El Pont romànic del riu Bastareny, és un important afluent del Llobregat. Neix a 1077 metres a les fonts de l’Adou, també dites del Bastareny (terme municipal de Gisclareny, amb accés des de Bagà).

Santuari de la Mare de Déu del Paller, és una construcció amb data de 1747, i al (en el) es troba l’imatge de la patrona de Bagà, la Marededéu de Paller. És una talla del segle XVIII i, una de les moltes marededeus trobades que hi ha arreu del país, que compta amb una gran devoció per part dels baganesos. L’església te una planta d’una sola nau neoclàssica amb volta de mig punt. El retaule major és d’estil barroc i les pintures murals són del segle XVIII i XIX.

La història medieval és la que predomina i, alhora, dóna vida al municipi, ja que se celebren diferents actes per rememorar certs aspectes i també mostrar-los als visitants. D’aquests actes destaquem les Festes de la Baronia de Pinós. En les mateixes dates (intervinguts del mes de juliol) coincideix el Mercat Medieval de Bagà, la Fira de demostració d’oficis tradicionals i la Mostra gastronòmica de productors agroalimentaris del Berguedà. Igualment, és destacable dins d’aquestes celebracions la representació que es fa la llegenda del pagament d’un tribut per part de Galceran de Pinós conegut com “El rescat dels 100 donzelles” (Rescat de les 100 donzelles).

LA MEVA: població d’origen medieval, de carrerons i carrerons. A destacar la Plaça de Galceran de Pinós.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització

+Berguedà