Balaguer

El centre històric, té els seus orígens en la primitiva ciutat islàmica que, després d’assentar-se provisionalment al Pla d’Almatà, va créixer definitivament al voltant de la Suda (Castell Formós) i de la mesquita d’Avimoni (a la plaça Sant Salvador).

Les muralles com a teló de fons de la ciutat, la meravellosa façana que el carrer del Pont ofereix al riu i el gran espai obert del Mercadal tanquen una densa trama de carrers i passatges irregulars de característiques excepcionals.

La plaça Mercadal ens la trobem un cop arribem a la part baixa de la ciutat, la plaça porticada més gran de Catalunya. La formació d’aquesta plaça s’inicià durant el segle XIV, quan els jueus foren obligats a establir-se fora de la vila, més enllà del barri del Castell i del de Sant Salvador, que s’havia desenvolupat després de la conquesta cristiana del 1105.

Santa Maria, per la seva grandiositat i pel seu emplaçament dominant tota la ciutat és el símbol identificador de Balaguer per excel⋅lència. L’església està declarada Monument historicoartístic.

Sant Crist, antiga mesquita Aljama i posterior església romànica de Santa Maria d’Almatà, és un element identificador de la ciutat, format per l’església, el convent de les monges clarisses, la casa rectoral i la casa del santuari formen un conjunt arquitectònic visible des de la llunyania.

Sant Domènec és un antic convent situat extramurs de la ciutat amb l’església d’estil gòtic. Però l’element més destacat del convent és el seu magnífic claustre gòtic, bastit probablement entre 1333 i 1350 i que guarda una gran similitud amb el de Sant Francesc de Mallorca.

Cal destacar també:

  • el Pla d’Almatà és una zona extensa situada a l’oest del Santuari del Sant Crist. En ella s’hi van establir els àrabs quan van arribar a les terres avui catalanes pels vols del 713 – 715.
  • Les muralles, de carreus gruixuts i consistents, amb els portals del Gel, del Torrent, etc. encerclaven el núcli urbà i s’anaven estenent a mesura que la ciutat creixia. El seu origen cal cercar-lo en el mateix naixement de la ciutat i es conserven parcialment.
  • El Castell Formós és el lloc on més aviat es va assentar l’home a Balaguer segons han demostrat les exacavions efectuades.

LA MEVA: tinc pendent de visitar el Pla d’Almatà, el castell Formós i les muralles. A la meva estància (tard)  ja era tancat a les visites.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització

+Noguera (La)

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s