Bellpuig

Bellpuig és un municipi de la comarca de l’Urgell. Inclou l’entitat municipal descentralizada de Seana.

El document fundacional de Bellpuig data del 1139. Primerament va pertànyer a la familia Anglesola i incloïa els termes de Sant Marti de Riucorb, Vilanova de Bellpuig, Golmés i Castellnou de Seana.

L’església de Sant Nicolau de Bellpuig és una església d’estil gòtic tardà de la transició al Renaixement segle XVI formada per tres edificis de planta rectangular: el temple, la capella de  Sant Crist de Bormio i la capella dels Dolors.

L’església de Sant Nicolau de Bellpuig és una església d’estil gòtic tardà de la transició al Renaixement segle XVI formada per tres edificis de planta rectangular: el temple, la capella del Sant Crist de Bormio i la capella dels Dolors.

El temple està dedicat a Sant Nicolau. És un edifici d’una nau amb capelles laterals. És d’arquitectura gòtica amb voltes de creueria i amb un campanar de torre. S’accedeix al temple mitjançant una escalinata construïda el 1792 d’estil barroc.

Al lateral esquerre hi trobem el Sepulcre de Ramon Folc de Cardona-Anglesola.

El castell de Bellpuig es va construir el 1079 quan va ser fundada la vila de Bellpuig. Es va construir en els terrenys que el comte de Barcelona va donar a Gombau Berenguer. Tot i que inicialment només es va construir una torre de guaita semblant al Pilar d’Almenara va seguir creixent fins al segle XVIII.

Al finals del s.XIX Bellpuig va tenir un gran creixement urbanístic en què es van enderrocar les muralles per facilitar l’expansió amb l’arribada del ferrocarril (1860) i la construcció del canal d’Urgell (1863).

LA MEVA: em va sorprendre la vellesa de la seva església.

… la meva visita a Bellpuig va èsser conseqüència de l’enterro del meu amic Jaume Pérez.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització