Bellver de Cerdanya és una vila i municipi de la comarca de la Cerdanya.
El municipi és un conglomerat de diferents pobles, masies aïllades i llogarrets diversos que conformen un dels més grans municipis de la comarcai Bellver és el principal nucli.
L’església de Santa Maria i Sant Jaume és església gòtica d’una nau amb capelles laterals a mode de transepte, coberta amb encavallades de fusta sostingudes per arcs de diafragma apuntats. Està documentada des de finals del segle XIII i probablement va substituir l’antiga capella del castell.
Abans aquest carrer s’anomenava Jussà, que vol dir “de baix”, perquè era just per aquí on la muralla meridional tancava la vila. També hi anava el camí de ronda, utilitzat pels sentinelles. Amb l’ampliació del poble va passar a ser el carrer del Mig. La primera plaça que trobem en aquest carrer és, a l’esquerra, la de Pau Claris. Era un baluard, possiblement un altre torricó de defensa, erigit durant l’ocupació francesa de 1692 a 1698.
La plaça Major del 27 d’Abril, un espai recollit, quasi claustrat, elegant de proporcions, que ens fa viatjar als temps medievals. És del segle XIV. Contemplem-ne les porxades, suggeridores i variades, i les cases, que conserven una proporció i unitat molt elegants.
El parc de Ponent el trobem a la dreta. Al peu de la muralla de la zona fortificada en aquest sector, és un dels espais recuperats per l’Ajuntament en la reforma del Barri Antic. Està dotat d’una zona verda. A l’esquerra de les escales hi ha un forat artificial. Els francesos, durant l’ocupació de 1692 a 1698, el van construir per encabir-hi un magatzem de munició.
A la plaça del portal, al nucli fortificat, es troba la torre de la Presó, que servia de defensa del nucli emmurallat.
L’obertura del Túnel del Cadí a principis de la dècada dels 80 suposà el final d’una etapa d’aïllament històric del municipi i de la comarca. La facilitat de comunicacions va modificar l’economia del poble. El sector primari tradicional del país es va anar substituint per activitats turístiques o per la construcció i els seus derivats.
LA MEVA: centre històric com a patrimoni de la població, postal molt coneguda junt amb la serralada del Cadí.