Berga és la capital de la comarca del Berguedà i antiga capital del Comtat de Berge. La ciutat és al bell mig del Berguedà, al peu de la Serra de Queralt.
Berga, gaudeixen d’una posició estratègica i privilegiada al peu dels primers contraforts del Prepirineu. Per la seva proximitat del riu Llobregat, està vora d’un corredor natural que comunica les terres de muntanya amb les més baixes.
Santa Eulàlia de Berga, és l’església parroquial que en un principi estava situada al castell però fou destruïda el 1655 pels francesos. Aleshores es construí l’actual edifici que ocupà l’espai de l’antiga església romànica de Sant Pere de Cohorts. Per això la parroquial de Berga es coneix també amb el nom de Sant Pere. L’església fou construïda el 16/01/1686.
Sant Joan de Berga és una església romànica situada al centre mateix de la població i protegida com a bé cultura d’interès local.
L’Ajuntament, a la plaça de Sant Pere, fou projectat el 1929 amb una façana historicista d’intenció monumental. La plaça de Sant Pere, medieval es relaciona amb la construcció de l’antiga església romànica de Sant Pere, enderrocada al segle XVIII per construir-hi la nova de Santa Eulàlia. És l’espai central de les festes de la Patum
El Santuari està situat al vessant oriental del Castellberguedà, cim de la serra de Queralt. L’indret on avui s’aixeca el santuari correspon, segons sembla, a l’espai que hauria ocupat el castell. El conjunt de Queralt l’integren el Santuari on es venera la imatge de la Mare de Déu de Queralt i un edifici annex que acollí al seu moment l’hostatgeria del santuari, on avui hi ha el restaurant i l’estació del funicular que hi accedeix des dels aparcaments.
Cada any per Corpus se celebra una festa única i originària de Berga, la Patum. És la festa més important d’aquesta ciutat i dura 5 dies. Hi assisteix gent de tota Catalunya i de molts llocs del món. La Patum és denominada patrimoni de la humanitat per la UNESCO.
El castell de Sant Ferran, és en el punt més elevat de la ciutat, havia estat ocupat des d’època ibèrica. Al llarg del segle XVI l’antic castell es va convertir en una important fortalesa per frenar els continus atacs dels hugonotes francesos i va ser clau en les Guerres Carlistes del segle XIX.
Durant uns anys va passar a mans privades, i des de 1985 una part pertany al Consell Comarcal del Berguedà. Ha estat declarat bé d’interès cultural.
LA MEVA: una població important, molt coneguda pel seu santuari i un referent en el prepirineu català.