Bigues i Riells

Bigues i Riells és un municipi de la comarca del Vallès Oriental, amb capital actualment a Bigues (al segle XIX la capitalitat municipal era a Riells del Fai).

L’ajuntament de Bigues existeix des de 1835, però fins el 1980 s’anomenava, simplement Bigues, després adoptà el nom compost de Bigues i Riells.

Està format pels pobles de Bigues i Riells del Fai i un munt d’urbanitzacions de segona residència.

El Tenes constitueix l’eix vertebral del terme, que travessa de nord-oest a sud-est. El límit nord del municipi és fàcilment identificable pels Cingles de Bertí.

Està situat al centre del terme municipal, a l’entorn del Turó, i estava format per l’església parroquial de Sant Pere i el casal parroquial, que incloïa un teatre encara existent, però tancat des de fa molts anys, la masia de Ca l’Atzet, el petit nucli del Veïnat , al nord de l’església parroquial, i un petit nucli de masies disperses.

Sant Bartomeu del Mont-ras o de les Vespes és una ermita romànica. És al racó nord-oriental del terme municipal, en el vessant sud-oest del Puiggraciós.

El lloc de Mont-ras apareix documentat des del 932, i l’església de Sant Bartomeu, des del 1156, a l’acta de consagració de Sant Pere de Bigues.

LA MEVA: molt dispersa població, tant com a nucli històric com de zona residencial. Poc atractiva a no ser del paissatge dels Cingles del Bertí.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització