Bonmatí

Sant Julià del Llor i Bonmatí és ara mateix el municipi més jove de la comarca de la Selva, ja que es va constituir com a tal l’any 1983, després de segregar-se d’Amer.

El nostre terme municipal, d’11 km2, s’estén al llarg del marge esquerre del riu Ter, limitant al nord i a l’est amb els municipis d’Amer, Sant Martí de Llémena i Sant Gregori, i el componen dos nuclis de població: Sant Julià del Llor, al sud-oest, i Bonmatí, a l’est, i un bon nombre de masos dispersos.

Edifici mil·lenari, propietat de la família Bonmatí, que durant vint-i-cinc generacions l´ha acollida al llarg de la seva història. El 1920 ca ser transformada en casa resindecial a estil neogòtic. És facilment localitzable, degut a l’ altura de la seva torre octagonal de cinc plantes i amb un teulat punxegut. A la banda nord de l´edifici hi podem localitzar la capella privada de la Puríssima. L´arquitectura del mas, és una mostra de poders de Manuel Bonmatí.

La colònia Bonmatí és una de les més joves de la ribera del ter (1896). Les tres fàbriques, dos de tèxtils i una paperera, es beneficiaven de la força mecànica del Ter.

Tres anys després de la constitució del municipi la població constava de 869 habitants. La població ha anat augmentat en el decurs dels anys. L’any 1991 constava de 887 habitants, el 2001 de 940 i l’any 2013 de 1264 habitants. La població es concentra sobretot al terme de Bonmatí, i es dissemina per la plana que rega la séquia de Sant Julià.

LA MEVA: clara presencia del seu passat industrial. Població de poc interés.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització