Calaf

El municipi de Calaf es troba situat al sector septentrional de la comarca de l’Anoia i és el centre de la subcomarca de l’Alta Segarra.

Calaf té molt per veure: el seu nucli històric, amb monuments com el castell o l’altíssim campanar, les cases senyorials i els carrerons estrets, els antics portals d’entrada al poble, entre d’altres.

Construït durant el segle XI, el castell de Calaf es troba situat a la part alta de la població, en un punt estratègic de control de dues vies de comunicació: l’una de nord a sud que comunicava el nord de Catalunya (Alt Urgell i Solsonès) amb un ramal de la via Augusta, passant pel municipi romà de Sigarra (actual Prats de Rei); i l’altra d’est a oest, comunicant la Segarra i les terres de Lleida amb la Catalunya central.

Situada al davant de l’església, en l’antic indret on es feia el Mercat de Calaf, la plaça Gran és envoltada per edificis construïts sobre porxos, uns d’arcs de mig punt i d’altres d’arc rebaixat.

Va ser declarada Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 2003 per l’interès del seu conjunt històric.

L’església de Sant Jaume és un edifici d’estil gòtic tardà, amb 40 m de profunditat, 12,5 m d’amplària i 20 d’alçada. Es començà en vida del prior Dr. Francesc Sala, al final del segle XVI, i fou inaugurada al culte l’any 1639, tot i que les obres van continuar durant algun temps més.

L’element que, sens dubte, destaca per sobre dels altres és el campanar, acabat en època molt posterior, l’any 1889, i que assoleix els 56,60 m d’alçada.

Passejant pel casc antic trobareu els portals de l’Hospital i de Xuriguera, testimonis d’una reedificació dels murs del segle XVI.

L’hospital, és l’edifici situat al peu del castell. Destaca per l’alta Torre Quadrada, formada per carreus escaironats, i per d’altres estances com l’església.

Documentat del segle XVI, mantindrà la seva funció fins ben entrat el segle XIX. Més tard hi tindran la seva seu les carmelites i, posteriorment, les dominiques.

LA MEVA: una població que l’has de descobrir de mica en mica. Les reformes al Castell pel meu gust, agresives.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització

+Anoia