Calldetenes

El centre històric del municipi és l’antiga església de Sant Martí de Riudeperes, sotmesa des d’abans del 1050 a Sant Julià de Vilatorta com a sufragània.

La data d’edificació de l’església de la Mercè és el 1778. Com a edifici del nucli urbà, doncs, és un dels més antics que es conserva. L’edifici és de construcció senzilla, amb un sol cos i teulada a dues aigües. La façana, amb un gran ull de bou, en els seus orígens era arrebossada.

El nucli rural és el bressol de Calldetenes. Només hem de pensar que un gran nombre de les cases de pagès del municipi existeixen des de l’època de la repoblació, mentre que la consolidació del nucli urbà, com hem vist, és de finals del segle XVIII. La descripció del nucli rural la podeu consultar a partir de les tres grans rutes que permeten conèixer el municipi, la dels molins, la del romànic i la de Sant Marc.

Des del mas Serra de Sant Marc ens és molt fàcil apropar-nos fins a la capella de Sant Marc. La capella, sola i aïllada, està construïda just als límits de les parròquies de Santa Eugènia i de l’antiga Sant Martí de Riudeperes. Aquesta circumstància va fer que des del segle XVI fins a finals del XIX estigués sota la cura mancomunada dels dos rectors. A partir de la creació de la parròquia de la Mare de Déu de la Mercè de Calldetenes, va passar a ser responsabilitat del rector de Calldetenes. La capella és documentada des de 1530 quan el 25 de març d’aquest any l’amo del mas Ponç de Sant Martí va vendre a Pere de Granollacs una vinya situada a prop de la capella.

LA MEVA: poc a veure, anar a Sant Marc i disfrutar de les vistes panoràmiques, potser el més recomanat.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització