Calonge

La població està dividida en dues parts, una vila medieval en un pujol (anomenada Calonge o Calonge de les Gavarres) i una altra moderna, destinada a lloc de vacances al costat del mar (anomenada Sant Antoni de Calonge o Calonge de Mar).

La vila de Calonge, és emplaçada a la part central del municipi. El nucli antic -la Vila per antonomàsia- s’allarga, pel cim i els vessants d’un petit tossal, vers el N amb el raval del Pedró, dels segles XVII i XVIII, i continua als afores amb el barri de Puigtavell, de masies disperses, interessants per l’arquitectura i el paisatge.

Tenia una situació característica del poblament del litoral a l’alta edat mitjana, defugint els perills de la costa i cercant indrets poc allunyats de la mar però no visibles des d’aquesta. Quan la pirateria començà a desaparèixer -avançat el segle XVIII- es formaren els barris mariners que, com en el cas de Sant Antoni de Calonge, s’originaren en les barraques que hi tenien els pescadors de la vila.

El castell de Calonge, tal com ha arribat als nostres dies, ofereix elements de datació molt diversa. La part més ben conservada és l’edifici de planta rectangular amb muralla i torres de la part nord de l’antiga fortalesa. A l’extrem sud-oest hi ha la gran torre de planta quadrada que hom considera la mestra (11 m de costat), potser la part més antiga que havia estat isolada (segle XI). La major part de les restants estructures són del segle XIII.

L’església de Sant Martí de Calonge és un gran edifici del segle XVIII aixecat sobre l’anterior església romànica. Té una nau molt espaiosa amb capelles laterals comunicades i capçalera poligonal. La portalada rectangular de la façana és decorada amb columnes laterals i un relleu amb la figura de sant Martí donant la capa al pobre; la torre campanar és de planta quadrada. L’interior tenia els murs amb pintures de caire molt popular del mateix segle XVIII, però el 1936 fou cremat el retaule de l’altar major; es destaca la capella del Roser, feta posteriorment.

LA MEVA: bonica població i com atractiu prou interessant és el seu castell.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s