Camallera

Camallera és el poble més gran i capital del terme de Saus-Camallera. Aquí hi trobem l’Ajuntament, així com tots els serveis municipals.

La població es trobava a poca distancia de la riba de ponent de l’estany de Camallera i a la vora del camí reial de Girona a Castelló i Roses. El nucli antic és emplaçat en un terreny lleugerament elevat sobre la conca de l’esmentat estany convertits avui dia en camp de conreu.

El nucli antic del poble es troba situat a la part més alta i és força reduït. S’hi destaca, vora l’església, quatre grans cases pairals -can Ferrer Pagès, can Feliu, can Ferrer Fàbrega i can Geli que pràcticament, es reparteixen la propietat de la majoria de les terres del terme parroquial.

A partir del darrer terç del segle XIX, en una bona part gràcies a la construcció de l’estació ferroviària, el poble va créixer d’una forma una mica anàrquica, sobretot vers llevant pel pendent que baixa a l’església fins a l’estació, és a dir, fins a la vora de l’estany dessecat on hi ha el carrer Estany.

LA MEVA: certament els carrerons estrets i anàrquics és el seu urbanisme. El ferrocarril sembla el mitjà de vida d’aquesta població. 

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització