Camós

Camós és un poble antic, ja ho demostren les importants troballes d’època romana. Es troba situat a la zona sud-oest del Pla de l’Estany. Té per veïns Porqueres, que l’envolta per banda nord i est, Cornellà pel costat oest i, Palol de Revardit per la banda sud. El terme de Canet d’Dri (Gironès) també fa de límit pel costat del sud.

El lloc de Sant Vicenç de Camós ja és documentat l’any 1019 en la donació que Ramon Bonhom va fer a lla canònica gironina, de terres que estaven situades en aquests indrets.

La història de Camós gira entorn de l’edificació i conservació de les dues esglésies – Sant Vicenç i Santa Maria – i de l’inici del culte i devoció de Santa Magadalena de Noves.

L’Església de Santa Maria de Camós, d’origen romànic va ser reformada en profunditat a principis del segle XX i va perdre el seu aspecte primitiu. Una petita escultura de Santa Teresa corona el dintell, sobre la porta principal .Al campanar s’hi llueix una campana amb la inscripació de TRESA, de l’octubre de 1957, fent referència al culte que aquesta santa havia tingut en aquesta església parroquial, que fou coneguda també com església de Santa Teresa.

Santa Magdalena de Noves, és una de les tres esglésies d’origen romànic del municipi. L’església de Santa Magdalena té la particularitat que està situada dalt d’un puig des del qual ofereix una bona vista de les muntanyes veïnes. Un campanar de cadireta de dimensions molt robustes és el que infon la personalitat a aquesta església rural. El campanar, acabat en forma de piràmide, sobresurt molt i des de diferents indrets de Camós, ens permet tenir localitzada aquesta singular ermita.

L’església parroquial de Sant Vicenç s’albira de lluny estant. La seva inconfusible torre campanar de base quadrada amb grosses obertures per totes les cares li dóna un aire entre torre de defensa i campanar amb funcions religioses.

Es tracta d’una construcció religiosa de la qual ja es té constància des del segle XII. Unes grans dovelles de pedra més polida emmarquen la porta de l’entrada principal. Quasi adossada a l’església podem veure la rectoria, avui hotel, una construcció molt elegant que confereix a tot el conjunt un racó que respira tranquil·litat.

Dels dos pobles, Santa Maria i Sant Vicenç, aquest és el que concentra la major part de població.

LA MEVA: entitats poblacionals sense cap atractiu, només esglèsies i altre petit patrimoni.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització