Canònica de Sta.Maria Vilabertran

El lloc de Vilabertran es troba a la cruïlla de vies importants. Les primeres notícies apareixen en un diploma del rei Lotari (954-986) en el qual es fa referència a un petit veinat, amb la seva església dedicada a Santa Maria.Pels volts de l’any 1060, el prevere Pere Rigall, que cuidava aquesta església, hi va aplegar alguns ciergues per viure-hi en comuinitat. La comunitat es regla pel canonical de sant Agustí.

patrimoni-monestirvilabertran

patrimoni-monestirvilabertran-10

patrimoni-monestirvilabertran-7

patrimoni-monestirvilabertran-1

patrimoni-monestirvilabertran-13

El conjunt monàstic de Santa Maria de Vilabertran constitueix sens dubte un dels exemples més ben conservats de l’arquitectura de les canòniques regulars medievals a Catalunya.

patrimoni-monestirvilabertran-8

patrimoni-monestirvilabertran-6

patrimoni-monestirvilabertran-3

El nucli bàsic i original de la canònica s’organitza al voltant d’un claustre, de planta trapezoïdal, lleugerament irregular, al nord de la qual se situa l’església. Aquest és un edifici de planta basilical, de tres naus, cobertes amb volta de canó la central i de quart de cercle les laterals.

patrimoni-monestirvilabertran-4

patrimoni-monestirvilabertran-5

patrimoni-monestirvilabertran-12

El conjunt monàstic presente un interès excepcional dins el context de l’arquitectura medieval catalana perquè ha conservat perfectament la disposició de les diferents dependències al voltant del claustre, que van ser construïdes de forma molt unitària entre els segles XII i XIII. El conjunt va ser ampliat al segle XIV amb la capella funerària dels Rocaberti i, al segle XVIII, amb ujna segon gran pati a la part sud del conjunt, que inclou altres dependències anteriors, com l’hospital, que estaven fora del recinte de clausura.

patrimoni-monetirvilabertran

patrimoni-monestirvilabertran-16

patrimoni-monestirvilabertran-11

patrimoni-monestirvilabertran-9

Aquesta ampliació i l’estat de conservació en què ha arribat fins a nosaltres el conjunt fan de Santa Maria de Vilabertran un exemple excepcional de l’arquitectura canonical catalana.

LA MEVA: visita obligada d’aquesta canònica. Parets despullades i mínima ornamentació, però tot així, un conjunt arquitectònic de primer ordre.

FITXA TÈCNICA

+monestirs