Capellades

Capellades és un municipi de la comarca de l’Anoia, a la Catalunya Central, que comprèn la població homònima i el petit raval de la Font de la Reina. La seva extensió és de 2’9 Km2. La vila s’alça damunt d’una potent terrassa travertínica, que s’obre al marge dret del riu Anoia, a 317 metres d’altitud, just al lloc on el riu talla la Serralada Prelitoral i configura el Congost de Capellades.

L’edifici de l’Ajuntament de Capellades va ser edificat l’any 1905. Constitueix un exemple d’edificació eclèctica que combina la tendència neoclàssica amb el naixement del gust per l’ornamentació del modernisme.

El Museu Molí Paperer de Capellades està situat a l’antic molí del segles XVIII-XIX anomenat Molí de la Vila, al costat de la Bassa. Capellades fou durant els segles XVIII i XIX un dels més importants centres paperers del país i va arribar a assolir renom internacional pel seu paper de barba d’alta qualitat.

És un dels punts d’aforament natural de l’important aqüífer d’aigües subterrànies que hi ha a cavall de les comarques de l’Anoia i l’Alt Penedès.

Des de l’edat mitjana, aquestes aigües han estat emprades per molins fariners, bataners i paperers. Destaca especialment la utilització per a la tradicional manufactura paperera que, mitjançant una acurada canalització, aprofitava aquestes aigües per al procés productiu dels Molins de la Costa, dels quals el Molí de la Vila n’és el primer pel seu emplaçament.

L’Església de Santa Maria, edificació religiosa del segle XIX l’origen de la qual es remunta al segle X amb l’existència d’un temple romànic. L’edifici actual, d’estil neoclàssic i d’unes dimensions considerables, se l’ha anomenada la catedral de l’Anoia.

L’Abric Romaní és un jaciment arqueològic del paleolític mitjà que des de l’any 1983 és en procés d’excavació. Els treballs d’excavació del jaciment que s’estan portant a terme, pioners dins el  camp de la ciència arqueològica, han permès situar l’Abric Romaní com el registre més important i clau per conèixer com vivien els nostres avantpassats prehistòrics neandertals entre 79.000 i 40.000 anys abans dels present.

LA MEVA: encara que no sigui un gran poble, la visita al museu del Molí Paperer (no el vaig poder visitar), la curiositat de l’Aqüífer Carme-Capellades i sobretot l’Abric Romaní, converteix Capellades en una visita molt completa i interessant. 

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització

+Anoia

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s