Castell de Bellpuig o dels moros

El castell dels Moros és l’antic casal de Bellpuig que es troba al cim d’un turó d’una petita serralada que separa les carreteres de Vilalleons i de Sant Hilari Sacalm, sobre les fonts properes al poble de Sant Julià de Vilatorta (Osona).

patrimoni.castellbellpuig (7)

patrimoni.castellbellpuig (2)

És un casal documentat el 1147, d’obra molt unitària, que encara alça els seus murs descarnats fins al segon pis. Depenia de l’antic castell de Sameda, i els seus estadants foren algun temps castlans d’aquell castell i feudataris dels bisbes de Vic. Els primitius cavallers es cognomenaven Bellpuig, i a mitjan segle XIII es refongueren amb la família Centelles. Quan es desféu la unitat del castell de Sameda i sorgiren petites divisions senyorials, la població de Sant Julià passà a dependre, dels senyors del casal de Bellpuig, i per això és corrent de trobar que la parròquia de Sant Julià de Vilatorta s’anomena, als segles XIV i XV, Sant Julià de Bellpuig.

patrimoni.castellbellpuig (1)

patrimoni.castellbellpuig (4)

La ruïna del casal fou ocasionada per les lluites de la guerra civil contra Joan II, vers el 1470. Des d’aleshores continuà el domini dels Centelles sobre Sant Julià, però el casal no es va refer mai més. La domus constava inicialment d’una torre de planta rectangular allargassada, situada a l’extrem de tramuntana, al punt més alt. L’interior, que consta actualment d’un sol àmbit, és cobert amb volta de canó.

LA MEVA: pel mig de la massa boscosa disfrutareu de bones panoràmiques de la població i de l’entorn. Molt aprop hi veureu una instal.lació de servei de molt malt gust.

FITXA TÈCNICA

+monuments