Castell de Campdorà

El Castell de Campdorà o la Força de Campdorà és un edifici declarat bé cultural d’interès nacional.

patrimoni.castellcampdora1

Campdorà és un petit veinat del municipi de Girona, que està situat al nord-est de la ciutat, a la part més enlairada de la vall que uneix les serres de Sant Miquel i Tramont, a la dreta del riu Ter. Fins a l’any 1975, any en què passà a formar part de Girona, Campdorà fou un agregat del municipi de Celrà.

patrimoni.castellcampdora2

patrimoni.castellcampdora8

És un gran casal d’origen medieval amb un annex tardà emmerletat, prop de l’església de Sant Jaume de Campdorà. L’edifici està compost d’un nucli de planta quadrada amb teulat a quatre vents i coronat de finestres, que podrien ser antics merlets de defensa, als que s’ha afegit un cos en forma d’ L més baix. El cos principal és de planta baixa i dos pisos, amb diferents obertures de pedra polida, algunes d’elles amb arc conopial i d’altres de llinda plana.

patrimoni.castellcampodra4

És un castell termenat, en el que la primera notícia data del 1148. Al segle X exercia drets senyorials el bisbe de Girona i els senyors dels castells d’Hostoles i Puig-alder. Del 1148 al 1166 la família Sitjar de Girona rebé el terme en sub-feu. L’any 1266 adquireix el castell en Ramon Renal de Girona. L’any 1287 comprà a Pere de Palafolls els drets del delme sobre el terme. Al 1493, Maria Sitjar el ven a Joan Capmany de Girona. Aquest aconseguí del rei Ferran el Catòlic un diploma acreditatiu que convertirà l’antiga casa forta en un veritable castell principal.

patrimoni.castellcampdora6

El 1757 es deixà el castell a l’Antic Hospital de Santa Caterina de Girona.

LA MEVA: petita sorpresa després de visitar el Castell de Sant Miquel.

FITXA TÈCNICA

+monuments