Castell de Castellfollit de Riubregós

El castell de Castellfollit o de Castellfollit de Riubregós és una fortificació, situat en aquest municipi, a la comarca de l’Anoia. També se’l sol anomenar castell de Sant Esteve perquè hi havia un temple dedicat a aquest sant. Es troba a cinc minuts caminant de la població. Actualment està força malmès, ja que els militars el van intentar destruir a consciència l’any 1822.

patrimoni.castellderiubreg0s

patrimoni.castellriubregos

patrimoni.castellriubregos (1)

El castell d’alça a 500 metres d’altitud dominant la vall del Llobregós. Domina, doncs, el corredor que va permetre durant el regnat del comte  Ramon Borrell l’allargament de la frontera comtal vers el sud dels Montsecs. Aquest fet esdevindria cabdal perquè marcava una frontera que els musulmans ja no creuarien terres amunt vers el Pallars, permetent que gairebé cent anys després s’acabés de consolidar amb la conquesta de Balaguer (1105), en temps de Ramon Berenguer III.

patrimoni.castellriubregos (2)

Està construït sobre una carena, així que la base és un terreny  irregular. Està envoltat d’un recinte emmurellat de 106 metres de perímetre. La major part en continua dreta, si bé alguns trams estan en ruïnes. La muralla és la part més antiga del castell, va ser construïda fa més de mil anys, quan estava en poder dels musulmans.

patrimoni.castellfollitriubregos (1)

Està reforçada amb dues torres circulars parcialment conservades, l’una a l’extrem nord i l’altra a l’oposat. Una tercera torre de base quadrangular s’alça a la banda sud-oest. Totes tres són perfectament habitables. Originàriament, el castell havia tingut quatre torres com a mínim, la quarta està en runes i se’n poden veure els fonaments. Torre Ballester.

Declarat Bé cultura d’interés nacional.

LA MEVA: castell en reformes. Una mica agressives per cert.

FITXA TÈCNICA

+Anoia

+monuments