Castell de Concabella

A mitjan segle XI, la riba del riu Sió va ser reconquerida als àrabs i ben aviat hi van proliferar castells i esglésies que garantien la presència cristiana. Així el riu Sió esdevé espai de frontera en aquestes terres a més d’àrea de comunicació social, cultural i econòmica.

segarra

La Ruta dels Castells del Sió a la Segarra discorre bàsicament seguint el curs d’aquest riu, en un itinerari que coincideix plenament amb les línies defensives que es van crear a la Marca Superior a finals del segle X i principis de l’XI, i ens ofereix una visió històrica i monumental dels castells de frontera que s’hi van construir.

El castell de Concabella fou un palau senyorial situat al nucli d’aquesta  població, al municipi dels Plans de Sió (Segarra). És el castell o casal fortificat més gran de la comarca.

IMGP2559fotografia: F.Avellaneda

Documentat des del 1040 a través de l’acta de consagració de Santa Maria de la Seu. A partir de mitjan segle XI apareix la saga dels Concabella que mantenen el domini del castell fins al segle XIV

IMGP2564fotografia: F.Avellaneda

El 1991 es comencen les obres de reconstrucció del castell que encara avui no s’han acabat.

IMGP2560fotografia: F.Avellaneda

Actualment s’hubica el Centre d’Interpretació dels Castells de Sió, que ens ofereix els paràmetres per entendre una part essencial de la nostra història: l’expansió feudal sobre Al- Andalus, la creació d’una línia defensiva cristiana i la pervivència del règim senyorial a l’època moderna.

LA MEVA: visita exterior.

FITXA TÈCNICA

+monuments