Castell de Juvinyà

La casa forta de Juvinyà és una construcció datada dels segles XII – XIV, formada per dos cossos: la torre, la part més antiga, i la casa del segle XIV. L’any 1972 fou declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.

junvinya2

Popularment és coneix com a castell de Juvinyà. La seva història és tan antiga com les pedres que el sustenten. La família Fonts, primers propietaris del terreny on ara hi ha el castell, van explotar un molí fariner hidràulic en aquest lloc. A finals del segle XIII el molí es cremà i sobre les restes els nous propietaris, els cavallers de Juvinyà, construïren la seva residència permanent: l’estada de Juvinyà.

juvinya3

Els últims descendents de la nissaga de cavallers, Gueraua de Juvinyà i Pere d’Hortal, marxaren de la casa forta a finals del segle XIV. La casa va passar a  mans de diferents famílies de pagesos que varen conservar el nom fins que a l’any 1982 va ser adquirit per l’ajuntament del municipi. L’any 2003, es varen acabar les obres de restauració i al 2005 es va obrir al públic la primera exposició permanent.

castellestada1

El castell de Juvinyà està inclòs a la ruta Castell culturals de Catalunya.

LA MEVA: petit i amagat.

FITXA TÈCNICA