Castell de l’Abadia

A Vila-cacra es conserva un castell conegut com a Abadia o Casa de l’Abat a causa de la seva relació amb el monestir de Sant Pere de Rodes i que fins i tot va ser seu d’aquella abadia entre els anys 1798 i el 1818. Vila-sacra va ser una de les propietats més importants d’aquell monestir, el lloc ja figura esmentat en una carta del papa Benedicto VI de l’any 974 a l’abat Hildesint de Sant Pere de Rodes. L’any 1240 el monestir va comprar el castell a Gilabert de Cruïlles i a poc a poc va ser adquirint més propietats a Vila-sacra.

patrimoni.vilasacra3

patrimoni.vilasacra2

L’estada en aquest lloc va ser molt breu, aviat van començar les gestions per a un nou trasllat a Figueres, en 1805 ja es va demanar i es va començar a construir la nova casa.

patrimomi.vilasacra5

patrimoni.vilasacra6

Mentre, i a causa de la guerra de la Independència, l’abadia de Vila-sacra va ser exclaustrada i ocupada com a caserna, amb les conseqüents destrosses. Els monjos van tornar en 1814 i van estar aquí fins al 1818, data en què es van traslladar a Figueres, on es va mantenir la comunitat en construccions provisionals fins a la exclaustració.

LA MEVA: en procés de restauració des de l’any 2009. Actualment per estàncies municipals.

FITXA TÈCNICA

+monuments