Castell de l’Aranyó

A mitjan segle XI, la riba del riu Sió va ser reconquerida als àrabs i ben aviat hi van proliferar castells i esglésies que garantien la presència cristiana. Així el riu Sió esdevé espai de frontera en aquestes terres a més d’àrea de comunicació social, cultural i econòmica.

segarra

La Ruta dels Castells del Sió a la Segarra discorre bàsicament seguint el curs d’aquest riu, en un itinerari que coincideix plenament amb les línies defensives que es van crear a la Marca Superior a finals del segle X i principis de l’XI, i ens ofereix una visió històrica i monumental dels castells de frontera que s’hi van construir.

El Castell de l’Aranyó està documentat des del 1125 i consta de una planta quadrada i un cos de plata poligonal. Els detalls indiquen la reconstrucció damunt d’una fortalesa més antiga, ja que la seva reconstrucció actual data del segle XVI.

IMGP2495fotografia: F.Avellaneda

IMGP2496fotografia: F.Avellaneda

L’edifici actual és el resultat de moltes reformes, que va passar de ser una fortalesa medieval a convertir-se amb un castell-residència. Construcció molt freqüent en les fortificacions de la Segarra post medieval.

IMGP2504fotografia: F.Avellaneda

En aquest castell hi nasqué Manuel de Pedrolo.

LA MEVA: vista exterior, amb carrerons molt bonics.

FITXA TÈCNICA

+monuments