Castell de les Pallargues

A mitjan segle XI, la riba del riu Sió va ser reconquerida als àrabs i ben aviat hi van proliferar castells i esglésies que garantien la presència cristiana. Així el riu Sió esdevé espai de frontera en aquestes terres a més d’àrea de comunicació social, cultural i econòmica.

segarra

La Ruta dels Castells del Sió a la Segarra discorre bàsicament seguint el curs d’aquest riu, en un itinerari que coincideix plenament amb les línies defensives que es van crear a la Marca Superior a finals del segle X i principis de l’XI, i ens ofereix una visió històrica i monumental dels castells de frontera que s’hi van construir.

castellpallargues2554_phixrfotografia: F.Avellaneda

En mig de la població de Les Pallargues i a pocs metres de l’ajuntament, el castell de Les Pallargues. Es documenta des de 1061 que se li denominava “d’Espallargues” en referència als pallers. Durant 1315 el seu propietari era Berenguer de Rajadell i un any mes tard ho seria el senyor de Concabella que ho seria durant una part del segle XIV i part del XV.

castellpallargues2548_phixrfotografia: F.Avellaneda

El cos central que correspon al mes antic, conté un impressionant arc gòtic de tretze metres. Els cossos restants  corresponen al segle XVI. La balconada afegida posteriorment fa uns 200 anys.

LA MEVA: visita exterior.

FITXA TÈCNICA

+monuments