Castell de l’Espluga Calba

El castell de l’Espluga Calba va ser construït entre els segles XI i XII. És un gran casal senyorial de pedra, amb dues portades d’entrada: la principal, per la qual s’accedeix a les dependències del castell, i una altra que comunica a l’exterior amb la capella.

patrimoni.calba5

El castell és d’estil gòtic. Abans va ser una antiga fortalesa musulmana. A partir dels anys noranta del segle passat va ser objecte d’una profunda restauració, i avui dia a la primera planta acull un restaurant que ofereix unes vistes magnífiques.

patrimoni.calba1

Una de les principals atraccions de la fortificació, situada enmig del poble, és l’aula magna, antic punt de trobada de l’orde de Sant Joan de Jerusalem, que el 1405 va comprar l’Espluga Calba.

patrimoni.calba2

Abans d’entrar-hi es pot admirar un fresc que representa la donació de la primera carta de població de l’Espluga Calba. Era l’any 1148 i, des de Tortosa, Ramon Berenguer IV la va lliurar al batlle Porcel de Cervera.

patrimoni.calba3

Al pati d’armes s’hi pot veure una gran pila de pedra que es feia servir per guardar-hi l’oli; també hi ha una sala d’exposicions i un museu de la pagesia, el Museu de la Vida Rural. Cal destacar que durant el juliol i l’agost al castell s’hi celebren concerts de música.

LA MEVA: al centre de la población, aquest Castell-Palau és un sòbria contrucció.

FITXA TÈCNICA

+Garrigues (Les)

+monuments