Castell de Llers

El Castell de Llers és una fortalesa del municipi de Llers (Alt Empordà) declarada bé cultural d’interès nacional.

llers1

castellers4_phixr

Llers que en l’edat mitjana era una plaça fronterera entre els comtat de Besalú i el d’Empuries, ha estat un punt estratègic des de temps antics, i aquesta importància estratègica, és una de les probables raons de la construcció del castell en aquest lloc. El castell de Llers, juntament amb els altres onze castells que en depenien, van formar una xarxa defensiva de gran importància.

castellers2

Les primeres notícies documentades del lloc són del segle X. L’any 1090 s’esmenta Arnau de Llers en una convinença pactada entre Guillem Hug i Bernat II de Besalú.

castellers1

Com en la major part dels castells medievals, la planta es compon d’una torre mestra envoltada d’una muralla de quatre costats i diverses dependències interiors adossades. La porta era al mur de llevant que té un gruix d’1,50 m i una alçada actual de 10 m. La torre circular, té un diàmetre d’11,80 m i el gruix dels murs és de 2 m.

castellers3

La construcció del castell de Llers ces molt homogènia i ben organitzada. Malgrat que cal considerar-lo eddificat (o reedificat) el segle XIII, s’adequa clarament al model de castell defensiu de l’època romànica: una torre mestra central i un circuit de muralles amb sales adossades força majestuoses. Un castell molt notable que, malgrat la pressió del temps, ha arribat força ben conservat.

LA MEVA: tancat a la meva visita però encara vaig poder veure quelcom.

FITXA TÈCNICA