Castell de Llívia

El Castell de Llívia és una obra declarada bé cultural d’interès nacional. Es trobava a la part superior del Puig del Castell, als peus del qual es va erigir la moderna Llívia, Baixa Cerdanya.

patrimoni.llivia11

El Castell de Llívia ocupa el cim de la muntanya del Castell, turó isolat des del qual es controla el conjunt de la plana cerdana, amb un gran valor estratègic. Al costat intern de l’actual cantonada sud-oest del castell, s’han localitzat un conjunt d’estructures d’hàbitat molt senzilles, del voltant dels segles XI i XII, que es devien relacionar amb una petita fortificació situada una mica més al nord. Aquesta devia ser un castell roquer, segurament d’estructura molt simple.

patrimoni.llivia14

D’aquesta fortificació es conserven les restes de dues torres de planta semicircular, actualment molt malmeses per la seva reutilització com a fonaments de les torres de la fortalesa gòtica.

patrimoni.llivia6

Castell termenat documentat per primer cop l’any 996. Es tenen notícies documentals de Llívia des d’època romana i d’una fortalesa en aquest lloc en època visigòtica quan el castell és esmentat com a «Castrum Libyae quod est Cerritaniae caput» l’any 672. No obstant això, les excavacions arqueològiques no han detectat pràcticament restes estructurals anteriors al segle IX.

patrimoni.llivia8

patrimoni.llivia9

patriomini.llivia4

Al llarg dels segles XIV i XV el castell de Llívia va ser la principal fortificació del comtat de Cerdanya i rebé nombrosos privilegis dels monarques catalanoaragonesos i dels reis de Mallorca.

patrimoni.llivia4

patrimoni.llivia1

L’any 2013,es va inaugurar la restauració del castell. Les obres, s’iniciaren l’any 1994 i, atesa la complexitat del projecte, duraren dinou anys.

LA MEVA: val la pena pujar a peu els 20 minuts que hi han d’accés des de la població. Un punt estratègic de primer ordre i unes vistes panoràmiques espectaculars.

FITXA TÈCNICA

+monuments