Castell de Montclús

El Castell de Montclús o Castell dels Moros és una castell termenat del municipi de Sant Esteve de Palautordera (Vallès Oriental). Ocupa un lloc estratègic, amb un accés difícil, fet que confirma les seves qualitats defensives.

patrimonicastellmontclus12_phixr

Està situat als contraforts del massís del Montseny damunt la plana de Palautordera. S’hi accedeix passat el nucli de Sant Esteve de Palautordera, de la capella de Santa Margarida en surt un camí de terra, a la dreta, que travessa el riu Tordera; des del riu, un caminet de sorra s’enfila al turó. És una obra declarada bé cultural d’interès nacional.

patrimonicastellmontclus5_phixr

En un moment inicial es va construir una torre circular, i una sala adjunta; en queden restes de la torre rodona d’angle (amb una alçada de 3,5 metres) i importants restes de murs (arriben als dos metres d’alçada). Les pedres són irregulars, amb restes d'»opus spicatum», o carreus disposats a manera d’espiga.

patrimonicastellmontclus7_phixr

Hi ha també un clos de planta quadrada, del que se’n conserven murs al nord i a l’oest. Entre ells, s’aixeca una torre amb diverses obertures en arc rebaixat. A prop hi ha encara restes d’un mur força alt amb espitlleres i merlets, possiblement l’entrada principal del castell.

patrimonicastellmontclus13_phixr

patrimonicastellmontclus4_phixr

patrimonicastellmontclus6_phixr

L’any 1995 es realitzà una intervenció arqueològica per tal de recuperar i condicionar l’estructura arquitectònica i aprofundir en el seu coneixement. El projecte de recuperació va néixer l’any 1996 i es definí un Pla d’actuacions arqueològiques i de restauració que ha comportat successives campanyes d’intervencions arqueològiques-

LA MEVA: molt amagat i en reformes. Interessant la seva visita.

FITXA TÈCNICA

+monuments