Castell de Montcortès

A mitjan segle XI, la riba del riu Sió va ser reconquerida als àrabs i ben aviat hi van proliferar castells i esglésies que garantien la presència cristiana. Així el riu Sió esdevé espai de frontera en aquestes terres a més d’àrea de comunicació social, cultural i econòmica.

patrimoni.castellmontcortes1

La Ruta dels Castells del Sió a la Segarra discorre bàsicament seguint el curs d’aquest riu, en un itinerari que coincideix plenament amb les línies defensives que es van crear a la Marca Superior a finals del segle X i principis de l’XI, i ens ofereix una visió històrica i monumental dels castells de frontera que s’hi van construir.

El Castell de Montcortès, és una majestuosa fortalesa de planta rectangular amb dues imponents torres bessones quadrades que presideixen la fortalesa. El castell apareix documentat l’any 1095 i va ser objecte de diversos acords i transaccions entre llinatges feudals.

patrimoni.castellmontcortes2

patrimoni.castellmontcortes3

A finals del quatre-cents, els senyors eres els Sacirera, que foren els que endegaren l’enderrocaments de l’antiga fortalesa del segle XI i la seva substitució per l’edifici actual.

Malmès. Deshabitat. Visita exterior lliure.

LA MEVA: visita exterior.

FITXA TÈCNICA

+monuments