Castell de Montjuïc

El Castell de Montjuïc és un equipament municipal situat al damunt d’una terrassa rocosa a més de 170m d’alçada sobre el nivell del mar al cim de la muntanya de Montjuïc de Barcelona. Es tracta d’una antiga fortalesa militar amb una llarga i dilatada història vinculada a la ciutat.

castell montjuic2_phixrfotografia: F.Avellaneda

castellmontjuic3_phixrfotografia: F.Avellaneda

montjuic9_phixrfotografia: F.Avellaneda

En 1640, durant la revolta contra Felip IV es realitzà la primera fortificació al cim de la muntanya de Montjuïc, construïda en forma de quadrilàter amb revestiment de pedra i fang.

montjuic10_phixrfotografia: F.Avellaneda

montjuic8_phixrfotografia: F.Avellaneda

En 1694 el fortí es va convertir en un castell i la seva planta ocupava tota la part plana del cim, amb tres baluards mirant cap a terra i una línia de dents de serra mirant al mar.

montjuic6_phixrfotografia: F.Avellaneda

montjuic7_phixrfotografia: F.Avellaneda

Fins 1960 el castell es va mantenir com a presó militar i aleshores fou cedit a la ciutat sota la direcció i gestió de l’exèrcit de terra. Després de tres anys d’obres per a condicionar-lo com Museu Militar, el 24 de juny de 1963 el dictador Francisco Franco va presidir la seva inauguració.

castellmontjuic4_phixrfotografia: F.Avellaneda

La rehabilitació del castell, que començà el 2009, es dur a terme progressivament en diferents etapes, i farà que aquesta construcció esdevingui una fortalesa oberta envoltada de jardins, un espai per a la memòria, el lleure i la cultura.

El 15 d’octubre de 1940 hi morí afusellat el President de la Generalitat de Catalunya Lluís Companys.

LA MEVA: estic d’acord amb el nou enfocament que se li vol donar a aquest espai. Les vistes panoràmiques de Barcelona són espectaculars.

FITXA TÈCNICA

+monuments