Castell de Palol de Revardit

El castell de Palol de Revardit es troba estratègicament situat en un pas estret davant del Puig de Mont-Rodon i la muntanya d’en Vila, punt on era del tot necessari travessar el riu Revardit. Es va construir en una petita elevació que domina el Pla de la Banyeta i que controlava un antic camí.

palol2

palol3

palol1

La primera referència documental és el testament de Bernat Bernat (1074), bisbe de Carcassona, qui morí al castell de Palol de Revardit. El castell va estar lligat al llinatge dels senyors de Palol, dels quals trobem notícies des del segle XII.

palol22

La seva estructura no s’ha conservat en la seva totalitat, ja que va ser convertit en masia, segurament a partir dels segles XVII- XVIII. A partir d’aquest moment, es va derruir bona part de la muralla, o bé es varen fer servir els seus carreus com a material constructiu.

palol20
palol8
palol4

De les restes que han arribat fins avui, l’element més notable és la torre oest, de planta rectangular, que data de l’època medieval, amb reformes d’època moderna. Aquesta torre, que presenta tres nivells i coberta de teula a dues vessants, conserva tres espitlleres arrenglerades a la part baixa de la cara oest.

palol10

A l’interior són visibles les reformes sofertes durant l’adaptació del castell com a masia. També ha sofert notables transformacions l’antiga capella del castell, ara església parroquial de Sant Miquel. Aquesta església conserva a la seva capçalera les restes del temple romànic del segle XI.

LA MEVA: molt reformat.

FITXA TÈCNICA