Castell de Ratera

A mitjan segle XI, la riba del riu Sió va ser reconquerida als àrabs i ben aviat hi van proliferar castells i esglésies que garantien la presència cristiana. Així el riu Sió esdevé espai de frontera en aquestes terres a més d’àrea de comunicació social, cultural i econòmica.

segarra

La Ruta dels Castells del Sió a la Segarra discorre bàsicament seguint el curs d’aquest riu, en un itinerari que coincideix plenament amb les línies defensives que es van crear a la Marca Superior a finals del segle X i principis de l’XI, i ens ofereix una visió històrica i monumental dels castells de frontera que s’hi van construir.

Castell de Ratera

També conegut com castell-molí de Ratera, formava part de la baronia de Concabella. Ja durant els segles XIV-XV ja havia estat convertit en un gran casal gòtic, va ser dotat al segle XVI amb un molí fariner que aprofitava les aigües del riu Sió.

IMGP4173fotografia: F.Avellaneda

IMGP4174fotografia: F.Avellaneda

IMGP4175fotografia: F.Avellaneda

Actualment podem observar com un antic castell fronterer medieval es va convertir  en un complex residencial i productiu que encara avui es pot veure, gràcies a la restauració del conjunt realitzada a mitjan del segle XX.

Perfecte estat. Propietat privada.

LA MEVA: visita exterior. 

FITXA TÈCNICA

+monuments