Castell de Requesens

El castell de Requesens està situat sobre un turó, que domina totes les valls meridionals del puig Neulós, a uns 7 km a l’est del veïnat de Requesens. El seu terme correspon al de l’antic poble de Requesens del municipi de la Jonquera (Alt Empordà).

requasens3

Esmentat al memorial de greuges (rancures) adreçat pel comte Ponç I d’Empúries al seu cosí, el comte Gausfred II de Rosselló, i al fill d’aquest, Guislabert (datable vers 1040-1071), en el qual el primer protestava per la segurament recent construcció d’aquest castell (castrum de Recosin) per part dels darrers en un alou que tenien confiat en terres del comtat d’Empúries.

requasens1

El 1936, a l’inici de la Guerra Civil espanyola, va ser brutalment saquejat per activistes de la CNT-FAI. Després de la guerra, el 1942, el duc va vendre tota la propietat i el castell a la companyia Borés S.A., firma interessada únicament en l’explotació del bosc. El castell l’ocupà un destacament militar durant tots aquests anys amb l’objectiu de controlar l’activitat dels maquis. Els militars van modificar algunes dependències (s’hi instal·laren cuines i un hospital militar) i van malmetre els interiors i alguns merlets.

requasens2

El castell de Requesens constitueix un dels millors exemples d’arquitectura neomedieval que es conserven a Catalunya. Malauradament, ni els recursos dels seus actuals propietaris ni l’interès de les institucions no estan a l’altura de la seva importància.

LA MEVA: difícil arribar-hi. Espectacular visualment. Tancat a visitans.

FITXA TÈCNICA