Castell de Ribelles

El Castell de Ribelles i l’església de Santa María de Ribelles es troben en la localitat el mateix nom en el municipi de Vilanova de l’Aguda en la Noguera.

pobles.ribelles (7)

El castell Juntament amb l’església i el cementiri, formen un curiós conjunt. En el cementiri es troba una capella i un gran panteó per als seus varons.

pobles.ribelles (6)

El castell de Ribelles, de probable origen islàmic (alguns precisen que cap a la meitat del segle XI la frontera sarraïna discorria per Montsec, la comarca de Meiá i els castells de Ponts, Sanaüja, l’Aguda, Ribelles i Solsona), una dels primers esments documentals de la frontera aquesta datada entre els anys 1042 i 1075 en una sentència pels limitis dels termes entre els castells de Guissona i Ribelles. L’any 1067 es troba un esment a castro Ribelles.

pobles.ribelles (1)

El turó sobre el qual s’assenta el castell forma dues altures: la mes occidental està ocupada pel castell i el poble, la segona per l’antiquíssima ermita de Sant Miquel.

pobles.ribelles

pobles.ribelles (5)

L’edifici del castell té una planta de 1100 m, més el pati d’armes en l’entrada i el jardí posterior.

pobles.ribelles (9)

pobles.ribelles (10)

l conjunt mostra clarament diverses fases del procés constructiu. L’església es troba dins del recinte del castell. L’església durant la Guerra Civil Espanyola va ser saquejada igual que el castell.

LA MEVA: algunes parts del castell estant en estat ruinós. L’església, tancada a la meva visita, si conservada.

FITXA TÈCNICA

+Noguera (La)

+monuments