Castell de Sant Esteve de Mar

El castell de Sant Esteve de Mar és un castell situat dalt d’un penya-segt al terme municipal de Palamós, al Baix Empordà, entre la platja de la Fosca i la cala de s’Alguer.

castellpalamos4

Només se’n conserven algunes bases de torre i alguns murs. S’hi accedeix des d’un camí que surt des de la platja de la Fosca.

castellpalamos5

El castell fou construït sobre una vil.la romana que, al seu torn, segurament fou construïda sobre un assentament iber.

castellpalamos20

S’esmenta per primera vedada el 1063 en un document en pergamí que es conserva als fons del Monestir de Sant Pere de Galligants.

castellpalamos8

El Castrum Sancti Stepahni de Mari era la seu d’un domini senyorial que l’any 1272, estava en mans de Dalmau de Palol, fill d’un altre Dalmau de Palol i Agnès de Sant Esteve, senyors de Vullpellac, al terme de Forallac.

castellpalamos7

Durant la Guerra dels remences fou enderrocat gairebé en la seva totalitat i estigué abandonat fins que en els segles XVI-XVII fou reconvertit en casa de pagés. El castell passa a ser un punt estratègic de vigilància i defensa avançada de Palamós i els seus entorns.

castellpalamos2

Entre els anys 2011 i 2015 es van dur a terme les obres de consolidació, amb les conseqüents feines de desbrossament, neteja, des-enrunament, planimetria, projecte i consolidació.

LA MEVA: petit, tancat a la meva visita, però dins uns paratges naturals pro bonics.

FITXA TÈCNICA