Castell de Sant Martí de Tous

El castell de Sant Martí de Tous és actualment un gran casal residencial fortificat, molt restaurat, situat al poble de Sant Martí de Tous, de la comarca de l’Anoia i al límit de la Conca de Barberà. Es considerat Bé Cultural d’Interès Nacional.

stmarti1

Les primeres notícies documentals, que s’insereixen dins el fenomen repoblador de la vall de l’Anoia, són del segle X. L’any 880 Guifré el Pelós va conquerir el lloc de Tous i l’any 960, el comte de Barcelona i Osona Borrell II donà a la seu de Vic el castell de Tous.

stmarti4

El castell es troba al cim d’un turó, a 455 metres d’altitud, dominant a l’esquerra la riera de Tous. Tot i que ha estat reconstruït sense cap preocupació arqueològica i adaptat per a un nou servei més aviat residencial, es poden observar encara elements que permeten determinar les seves característiques de fortalesa. És més sembla que els fonaments de l’edifici actual en són els del primitiu.

stmarti3

stmarti2

stmarti6

Es tracta d’una construcció sòbria, de pedra i de morter, de la qual cal destacar a la planta baixa uns murs amb presència d’«opus spicatum», probablement procedents de la primitiva edificació.

stmarti5

L’edificació actual és bàsicament gòtica, amb moltes modificacions posteriors i una restauració moderna.

LA MEVA: privat però prou visible.

FITXA TÈCNICA