Castell de Santa Perpètua de Gaià

El castell de Santa Perpètua de Gaià és un castell de Pontils (Conca de Barberà) declarat bé cultural d’interès nacional.

staperpetua1

staperpetua9

stperpetua6

Documentat a partir de l’any 976, en queden les restes dela torre triangular a dalt d’un cingle que domina la vall i el poble de Santa Perpètua de Gaià. Formava part de la línia de frontera del Comtat de Barcelona.

staperpetua7

staperpetua10

Fou destruït per Almanzur i reconstruït l’any 1012. En aquesta època els comtes de Barcelona, en el context històric de recuperació de poder enfront de la noblesa, mostren un considerable interès per posseir Santa Perpètua.

staperpetua2

Es tracta d’una fortificació de dimensions considerables d’uns 65 m de llargada i 17 m d’amplada, constituïda per un recinte emmurallat de planta allargada i irregular, a l’interior del qual destaquen dos elements: la torre i la sala o aula, situats respectivament en els extrems est i oest del perímetre.

staperpetua4

staperpetua5

Conserva una alta torre emmerletada, amb l’interior triangular, la porta i els murs al costat de l’antiga parròquia de Santa Maria. La torre és d’un valor patrimonial inqüestionable per tractar-se d’un dels exemples més peculiars de l’arquitectura militar preromànica de Catalunya. Construïda durant el segle X presenta una planta triangular amb els angles roms.

staperpetua8

A l’extrem occidental i ja sobre el cingle abocat al Gaià se situen les restes d’un recinte de planta rectangular que podria haver funcionat com una aula o gran sala.

LA MEVA: important torre triangular restaurada.

FITXA TÈCNICA