Castell de Sta.Coloma de Queralt

El castell de Santa Coloma està situat a l’extrem septentrional de la població de Santa Coloma de Queralt, al costat de la muralla i prop del riu Gaià. La torre, de planta circular, és l’únic element romànic del gran palau d’època renaixentita i barroca construït pels comptes de Santa Coloma.

castell2 (1)

La primera família senyora del lloc és la família Gurb-Cervelló i el castell es documenta l’any 1018 en que Hug de Cervelló, fill d’Ansulf de Gurb en cedí la meitat al seu fill Alemany.

castell2

Tot i que el castell és documentat des del segle X, no es conserven restes d’una primera fortificació i l’actual torre de l’homenatge data de finals del segle XI o principis del XII moment en què el castrum de Santa Coloma ja pren entitat diferenciada del castell de Queralt (Bellprat).

castell1 (1)

Es tracta d’una torre de planta circular amb una alçada de 23,5 m i un diàmetre exterior de 12 m a la base i 9 m al pis superior, amb un excel·lent estat de conservació. La torre té quatre pisos rematats per un terrat exterior defensat per merlets. L’accés s’efectuava a través del primer pis mitjançant una escala exterior mentre que entre els pisos l’accés era tant per l’interior com per l’exterior. La planta baixa només servia per a emmagatzematge.

castell1

Els murs de la construcció són fets amb carreus força grossos (els de la part inferior fan 30 cm d’alt per 40 cm de llarg). És remarcable la solidesa dels murs d’aquesta torre, força ben conservada i en curs de restauració.

castell3

Les muralles que, junt amb la torre, també conformaven el castell altmedieval van desaparèixer en ser aprofitades per a la construcció del castell. Aquest castell ja fou construït en planta rectangular i responent al patró dels castells-palau orientats totalment a residència noble. És un edifici amb quatre pisos i amb la façana nord integrada a la muralla.

A finals del segle XVI el castell ja prengué l’aspecte definitiu actual amb un estil renaixentista que comporta importants modificacions en tot l’edifici.

LA MEVA: elegant castell-palau.

FITXA TÈCNICA