Castell palau de la Bisbal

El castell de la Bisbal, situat al centre de la Bisbal d’Empordà, és l’antic palau episcopal residència dels bisbes de Girona, que eren senyors de la ciutat. Constitueix una extraordinària mostra de l’arquitectura civil de l’edat mitjana.

bisbal1

bisbal2

El castell és documentat l’any 1180 en una sentència en què s’afirma que al castell de la Bisbal no hi havia una castlà perpetu. A cavall dels segles XII i XIII va ser escenari dels durs enfrontaments entre la família Cruïlles i el bisbat de Girona. Finalment, el bisbat rebria la plena jurisdicció civil i criminal de la vila per decisió de Jaume I. Des d’aquí, el bisbat va centralitzar l’administració de les seves importants possessions.

bisbal3 (1)

El castell palau, una important mostra de l’arquitectura romànica civil empordanesa, és de planta lleugerament rectangular, amb una longitud de 21,50 m i una amplada de 20,50 m. Té dos nivells organitzats a l’entorn d’un pati central de dimensions petites, el pati d’armes, on hi ha l’escala que comunica la planta baixa i el primer pis. Damunt del primer pis s’alça el que externament sembla una torre però que, en realitat, és la capella, coronada per una torreta.

bisbal3

L’edifici és d’origen romànic de finals del segle XII, i va ser fortament reformat el segle XIV amb la construcció d’altres dependències, com un pati d’armes, graners, horts, i sobretot amb una muralla exterior. També es modificà als segles XVI i XVII amb l’afegit del cos rectangular a la façana de ponent.

bisbal4

Davant la façana queden les restes de les antigues muralles que envoltaven l’antiga plaça d’armes del castell.

FITXA TÈCNICA