Castellet

Castellet i La Gornal és el municipi més al sud de la comarca de l’Alt Penedès, aquesta situació geogràfica i la seva gran extensió (46,8km²) el fan limítrof amb les comarques del Garraf i el Baix Penedès.

La seva població es reparteix entre set nuclis històrics, varies urbanitzacions i un gran nombre de masies i petits disseminats, aquesta configuració li dona caràcter rural i de gran dispersió en el territori, fet que contrasta amb la resta dels municipis veïns.

Sant Pere de Castellet, romànica (s.X-XII). L’edifici ha estat molt transformat. Té una sola nau, coberta amb volta de canó, reforçada amb arcs torals. De l’obra original és conserven només les façanes de ponent i de tramuntana. A la de ponent hi ha la porta, de mig punt i unes lesenes de tipus llombard. Segurament va ser bastida al segle XI. Posteriorment, encara en època romànica, es va afegir un gran atri davant la porta, cobert també amb volta de canó.

Al bell mig del terme municipal trobem l’embassament del Foix on el nivell de les seves aigües s’ha mantingut alt i estable durant els darrers anys, fet que ha permès el creixement d’una vegetació típica d’aiguamoll i ribera i on de forma gradual i progressiva s’hi ha establert una fauna molt variada.

El castell de Castellet declarat bé cultural d’interés nacional, fou construït al cim d’un turó al costat d’un meandre del riu de Foix .

LA MEVA: El Castell i l’embassament de Foix junt amb el petit nucli urbà d’aquesta població, el fa molt atractiu.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització