Castellvell de Solsona

El Castellvell de Solsona, Castell de Castellvell o simplement el Castellvell, és un castell que es troba dalt de l’homònim turó de 848 metres d’altitud al municipi d’Olius a la comarca del Solsonès.

patrimoni.castellvell1

Edificació d’origen força antic (al segle XI ja se l’anomenava el vell), és una important fortificació i talaia al nord-oest de la ciutat de Solsona. És un monument declarat bé cultural d’interès nacional.

patrimoni.castellvell5

patrimoni.castellvell4

El Castellvell és dalt del turó de Castellvell, a 130 metres per sobre de la ciutat de Solsona, essent així, un mirador de primer ordre sobre tot el vinyet de Solsona i de gran part de la comarca del Solsonès. Donant la volta en sentit invers a les agulles del rellotge, es pot veure.

patrimoni.castellvell3

La construcció del castell va començar, per ordres del comte Sunyer d’Urgell, l’any 957, i el comte Borrell II del casal de Barcelona el féu reforçar el 973 per assegurar la defensa de la contrada.

patrimoni.castellvell8

patrimoni.castellvell9

patrimoni.castellvell10

patrimoni.castellvell11

El castell va patir greus danys durant les campanyes de la Tercera guerra carlina. L’any 1872, el carlí Morlans va ordenar ensorrar-ne les tres torres que actualment es troben escapçades de les quatre del recinte quadrat del que només en resta la base, i la quarta torre escapà de la mateixa sort gràcies a l’arribada dels governamentals que n’impedí la destrucció.

patrimoni.castellvell6

Avui dia, el Castellvell de Solsona encara es troba habitat, i en un estat de conservació bastant bo.

LA MEVA: més vistós de lluny que de prop. Espectacular panoràmica de la comarca i de Solsona.

FITXA TÈCNICA

+monuments