Catedral de la Seu d’Urgell

La catedral de la Seu d’Urgell, anomenada Catedral de Santa Maria d’Urgell o Catedral d’Urgell, és un temple catòlic dedicat a Santa Maria situat a la Seu d’Urgell (Alt Urgell), seu catedralícia del Bisbat d’Urgell i principal temple de la diòcesi.

patrimoni.laseu12

És l’única catedral íntegrament romànica de Catalunya, considerada un exemplar únic dins el romànic català per les seves característiques italianitzants, altament visibles en l’ornamenta de la façana i la galeria oberta de la capçalera.

patrimoni.laseu24

El temple data del segle XII i està presidit per la Mare de Déu d’Urgell, patrona de la ciutat. Aquesta talla policromada del segle XIII, situada dins l’absidiola de l’altar major, és d’estil romànic i va ser restaurada el 1922. Sovint és anomenada Mare de Déu d’Andorra, segons la tradició havia estat amagada a Andorra durant la invasió sarraïna.

patrimoni.laseu3

patrimoni.laseu15

patrimoni.laseu30

El nucli episcopal d’Urgell està format per la Catedral de Santa Maria, el claustre de la catedral que connecta amb l’església de Sant Miquel, també anomenada de Sant Pere, i el Museu Diocesà d’Urgell a l’antiga església de la Pietat i l’antiga Casa del Deganat. Darrere del conjunt catedralici es troba el Palau Episcopal. L’any 1931 el conjunt catedralici fou declarat monument històric-artístic.

patromoni.laseu22

patrimoni.laseu23

patrimoni.laseu21

La catedral té planta basilical de tres naus tallades per un transsepte que en sobresurt pels costats. Als extrems s’inicien dues torres poderoses que queden truncades, si s’haguessin construït s’avindrien amb les dues torres de la façana i el cimbori que tampoc està acabat. Les naus laterals queden molt més baixes que la central i estan cobertes amb voltes de creueria.

patrimoni.laseu6

A més de la torre del rellotge, un campanar de dos pisos que es troba damunt de la façana principal, la catedral té dues torres més, la torre de Sant Salvador al nord i la de Sant Just que li és bessona.

patrimoni.laseu5

patrimoni.laseu11

El claustre està situat al costat meridional de la catedral. Afecta un pla lleugerament rectangular, quasi quadrat, i consta d’una sola filera de columnes en cada galeria acabada per pilars als angles, l’amplada de cada ala és d’uns 4 metres i la coberta és de fusta ben motllurada. Les arcades tenen els voravius arrodonits i s’allotgen sota arquivoltes amb cantells escociats decorats amb boles que arrenquen de les impostes.

patrimoni.laseu33

El museu alberga obres de tota la diòcesi i es va obrir l’any 1957 ubicat a l’església de la Pietat, en temps del bisbe Ramon Iglésias i Navarri. Posteriorment entre el 1981 i 1983 es va ampliar a través de la Casa del Deganat. Una de les obres més importants és el Beatus de la Seu d’Urgell, còpia del Beatus de Liébana del segle X, que tracta temes com l’apocalipsi.

LA MEVA: una meravella arquitectònica de primer ordre. Recordar que és l’única catedral romànica de Catalunya.

FITXA TÈCNICA

+Alt Urgell