Catedral de Tortosa

La catedral de Santa María de Tortosa s’assenta a l’espai en el qual es va situar el fòrum romà, i més endavant, ja com a lloc de culte, la seu visigòtica, i posteriorment la mesquita. Entre 1158 i 1178 es va construir la desapareguda seu romànica, que estava situada dins del recinte de l’actual temple.

dsc_0076_phixr-1fotografia: F.Avellaneda

dsc_0088_phixr-1fotografia: F.Avellaneda

Fou consagrat per primera vegada el 1441 i continuant les fases de construcció fins a arribar a la façana barroca acabada el 1757.

tortosa89_phixrfotografia: F.Avellaneda

L’altar major està presidit per un retaule dedicat a la Mare de Déu de l’Estrella, antiga titular de la Catedral, construït a mitjan segle XIV en fusta policromada i daurada presentant la forma d’un políptic, amb escultures a la part interna i pintures a l’externa.

tortosa88_phixrfotografia: F.Avellaneda

tortosa94_phixrfotografia: F.Avellaneda

Aquesta catedral ostenta el títol de Basílica i el 1931 va ser declarada, juntament amb el Palau Episcopal, Bé Cultural d’Interès Nacional.

tortosa95_phixrfotografia: F.Avellaneda

tortosa96_phixrfotografia: F.Avellaneda

Unides a la catedral per l’espai comunitari del claustre s’han conservat pràcticament íntegres algunes de les antigues dependències de la Canònica agustiniana fundada al segle XII. Aquestes sales alberguen actualment l’exposició permanent.

En el soterrani està exposat el lapidari amb epigrafia romana, visigòtica i àrab.

LA MEVA: prohibit fer fotografies. M’he saltat la norma. Espectacular Cadirat del Cor, l’exposició permanent i els canals soterrats una mica claustrofòvics.

FITXA TÈCNICA

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s