Catedral de Vic

La primera catedral de Vic, de Sant Pere Apòstol i enclavada al centre històric de la ciutat, és la seu de la diòcesi de Vic. Apareix documentada l’any 516. Durant el període d’invasió sarraïna (717-718), aquesta catedral fou destruïda, i no se n’edificà cap altrafins a la repoblació del territori d’Osona pel comte Guifré (886) i la restauració del bisbat. La nova catedral fou ben aviat substituïda per una altra, consagrada l’any 1038 pel bisbe Oliba, essent una edificació romànica d’una sola nau, amb transepte de cinc àbsis i cimbori; el campanar, imponent, es construí separat de l’església.

vic1_phixrfotografia: F.Avellaneda

vic3_phixrfotografia: F.Avellaneda

Després de diferents intents d’ampliació, a finals del segle XVIII s’emprengué la demolició del temple romànic per poder construir un gran temple neoclàssic, obra de l’arquitecte vigatà Josep Morató i Codina. Fou consagrat l’any 1803.

vic1_phixr (1)fotografia: F.Avellaneda

vic194_phixrfotografia: F.Avellaneda

vic4_phixr (1)fotografia: F.Avellaneda

vic2_phixrfotografia: F.Avellaneda

De la catedral romànica d’Oliba se’n conservà la seva cripta, colgada, el claustre i l’impressionant campanar, que s’alça fins a 46 metres, amb set pisos separats entre ells per frisos amb decoració típicament llombarda. Pervisqueren també el claustre i el retaule gòtics, i les capelles barroques de la façana nord.

vic5_phixrfotografia: F.Avellaneda

vic6_phixr (2)fotografia: F.Avellaneda

vic4_phixrfotografia: F.Avellaneda

L’incendi de la catedral de l’any 1936 va destruir les pintures que havia realitzat Josep Maria Sert. El mateix pintor dugué a terme la nova decoració,realitzada entre 1939 i 1945, que esdevingué la principal i darrera obra de la seva vida.

LA MEVA: catedral fosca (independentment de les fotos), de proporcions considerables i destaco aquest contrast arquitectònic.

FITXA TÈCNICA

+basíliques

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s