Cervera

Cervera, testimoni històric d’algunes de les fites més transcendents de la nostra història comuna. Al capdamunt d’un turó hi trobarem: carrers estrets, barris en pendent, carrerons coberts, un carrer Major com a columna vertebral i les antigues muralles.

Pel carrer Major durant el seu recorregut trobarem un seguit d’edificis singulars, com l’antiga residència dels senyors de Pedrolo o del marquès de Campmany.

A Cervera es celebraren les Corts Catalanes les quals instituiren la Generalitat de Catalunya

En un extrem trobem el temple gòtic de Santa Maria i l’austeritat de la Casa de la Vila a la Plaça Major, d’aspecte simètric i unitari, on destacar la part que resta del porxos, construïts a partir de l’any 1401, els quals recorrien tot el carrer Major. Actualment és l’espai principal de molts esdeveniments com l’Aquelarre.

La Universitat és l’edifici més representatiu i per la seva importància en la història, amb façana d’estil barroc. La capella o paranimf conté un magnífic retaule dedicat a la Immaculada, que era la patrona dels estudiants. Declarat Bé Cultura d’Interès Nacional.

Als inicis, Cervera una vila closa on les parets exteriors de les cases servien de murs defensius al primer nucli.

El carreró de les Bruixes es va formar posteriorment, quan les balconades de les cases que es comunicaven amb els horts van anar tancant l’espai creant aquesta màgia que el caracteritza.

Les muralles conservades a Cervera són, fonamentalment, d’època medieval i foren aixecades els segles XIV i XV durant el regnat de Pere el Cerimoniós. Tot el circuit sumava gairebé 3.000 metres. DeclaratBé Cultural d’Interès Nacional.

El Sindicat, obra de Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí, destaca el seu contrast i mostra els típics arcs parabòlics emprats en l’arquitectura modernista amb la base rectangular de l’edifici. El seu principal funcionament era per allotjar la maquinària de la farinera i facilitar els serveis agrícoles per tal d’abaratir els costos de consum i dependre al mínim possible d’intermediaris per tal que el pagès en tragués més benefici. Monument declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.

El conjunt arquitectònic de la companyia de Jesús, el Monument de la Generalitat, Sant Pere Gros, les Forques, etc., són altres indrets per visitar.

LA MEVA: independentment dels edificis més monumentals i la muralla, el carreró de les bruixes, és per a mi el mes original i atractiu. He anat diversos anys a les festes de l’Aquelarre (en la meva joventut) i per això Cervera és especial per a mi.

GALERIA FOTOGRÀFICA

localització

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s